Sporák, varnou desku či vařič vlastní 94 % českých domácností. Z aktuálních dat vyplývá, že v mezinárodním srovnání výrazně převyšujeme okolní země. Například Polsko, kde vlastní tyto spotřebiče 70 % obyvatel nebo Maďarsko se 79 %. Je tedy zřejmé, že Češi vaří doma raději než jejich sousedé, a sporáky v tom hrají zásadní roli. To dokládá i značka Beko se svou širokou nabídkou těchto spotřebičů. Jak vybrat ten správný a nespálit se?
Podle údajů Českého statistického úřadu si mohl průměrný Čech na začátku devadesátých let za svůj plat pořídit sotva polovinu sporáku, zatímco dnes si může dovolit dokonce více než čtyři. To s sebou přináší složité rozhodování mezi několika modely, značkami a typy spotřeby.
Efektivita nebo nižší cena?
Při výběru spotřebičů stojí zákazníci před rozhodnutím, zda zvolit indukci, sklokeramiku, nebo plyn. Plynové zařízení jsou zpravidla levnější na provoz. Indukční desky zase představují větší počáteční investici, ale i efektivitu díky přímému ohřevu. Sklokeramické desky sice mohou mít vyšší spotřebu energie, ale jejich velkou výhodou je cenová dostupnost.
„Naši zákazníci při výběru spotřebičů do domácnosti stále pečlivě zvažují nejen pořizovací cenu, ale i energetickou úspornost, která se promítá do jejich měsíčních nákladů. Technologie Beko nabízejí ideální kompromis mezi dostupnou cenou a nízkou spotřebou energie, díky chytrým technologiím a úspornější energetické třídě,” upřesňuje Jan Krejčíř, marketingový ředitel značky Beko pro Českou republiku a Slovensko.
Malé změny, velké úspory
Málokdo si uvědomuje, kolik energie lze ušetřit drobnými změnami v kuchyňských návycích. Stačí si osvojit několik jednoduchých pravidel. Klíčová je také pravidelná údržba spotřebičů, která zajišťuje jejich efektivní provoz a brání zbytečným ztrátám energie. Jaké zásady dodržovat, abyste při vaření maximalizovali úsporu energie?