Připravovat pokrmy na zahradě můžeme různými způsoby a dosahuje se pak značných rozdílů nejen v kvalitě jídel, ale i v celkové pohodě během grilování; Big Green Egg řeší i problémy objevující se při grilování na dřevěném uhlí. Je zřejmé, že pec-gril BGE má v celé škále těchto možností ojedinělé postavení.
Limitujícím faktorem pro celoroční užívání pecí-grilů na zahradě bývá odolnost materiálu vůči vlivu počasí (prudký déšť vs. roztopená pec, možnost užívat pec-gril i za mrazů atd.). Pro Big Green Egg neplatí žádné omezení. Big Green Egg (BGE), celosvětově uznávaná keramická pec-gril-udírna, je odvozena od 3000 let staré indočínské hliněné pícky zvané „kamado“. Společnost Big Green Egg (Atlanta, stát Georgia, USA) při inovaci původních materiálů využila technologie zpracování keramiky vyvinuté vesmírnou agenturou NASA. Továrna vlastní certifikát k splnění nejvyšších kvalitativních standardů a tento sofistikovaný patentovaný kompozitní materiál pak umožňuje společnosti dodávat na trh keramický pec-gril „Big Green Egg “ s doživotní zárukou keramiky.
Zmiňovanou kvalitu můžeme potvrdit; během 11-ti let prodeje BGE v ČR zákazníkům na jejich zahrady nebyla řešena žádná reklamace týkající se problémů s touto technologií.
Přednosti pece-grilu BGE
Dřevěné uhlí slouží jen k roztopení pece a udržení žáru vyzařovaného ze silného pláště; základní množství vydrží po celou dobu obvyklého provozu (v průměru cca 6 hod.) a obsluha pece-grilu (kromě výměny připravovaných pokrmů) spočívá jen v jednoduché regulaci teploty s přesností jednoho stupně mezi 70°C a 350°C. U této technologie není problém při grilování vložit mezi rozpálené uhlí a maso nebo rybu další keramickou vložku k zamezení nebezpečného odkapávání tuku (při hoření tuku na rozpáleném uhlí by jinak vznikaly karcinogenní zplodiny).
Izolační vlastnosti nevídané v jiných zařízeních, akumulace tepla a jeho vyzařování dovnitř BGE způsobují, že tato keramika generuje teplo, které má jedinečný vliv na chuť připravovaných jídel, a to bez ohledu na způsob vaření (od grilování po uzení). Povrchu pláště se můžete kdykoli dotknout, veškerý žár zůstává uvnitř a je určen jen pro zpracování potraviny; masa a ryby pak zůstávají v původní kvalitě a šťavnatosti s výjimečnou, široce vychvalovanou delikátní chutí.
Pec funguje i jako velmi účinná udírna; při nízkých udicích teplotách jsou všechny průduchy uzavřeny a kouř, aroma uhlí i vůně masa stále rotují uvnitř. Při přípravě za nízkých teplot zůstávají masa ještě šťavnatější a maso krásně odpadává od kosti.
Pokrmy z pece jsou chutnější než z jiných zařízení a protože i při teplotách hluboko pod nulou můžete spolehlivě regulovat teplotu, lze pec používat celoročně - např. vánoční krůta připravená v peci-grilu nemá chybu.
Univerzální produkt na grilování
Mnozí zákazníci používají BGE i ve svých kuchyních a vynikající vlastnosti těchto pecí-grilů využívají šéfkuchaři v kuchyních svých restaurací. Návrat této tradiční technologie pak jejich hosté pocítí v připravovaných pokrmech s příjemným aroma dřevěného uhlí a šéfkuchaři v BGE připravují nejen maso, ryby, zeleninu, ale připravují si i čerstvé pečivo a dezerty.
Big Green Egg je nejuniverzálnějším produktem na grilování a kompletní venkovní vaření na trhu s více schopnostmi, než všechny ostatní běžné venkovní grily dohromady. Od předkrmů přes hlavní jídla po dezerty Big Green Egg překoná všechna vaše kulinářská očekávání... a při sedmi různých velikostech, ze kterých lze vybírat, Big Green Egg zapadne do jakéhokoli životního stylu!